videogetuigenis

Door de coronapandemie waren live getuigenissen een tijd lang niet meer mogelijk. We ontwikkelden een digitaal alternatief in de vorm van een videogetuigenis. De videogetuigenis is kosteloos beschikbaar en wordt aangeboden met lesfiches die een voorbereiding en nabespreking bevatten.

Live getuigenis om te sensibiliseren voor een veilig verkeer door Getuigen onderweg vzw

hoe werkt het?

De videogetuigenis is kosteloos beschikbaar en wordt aangeboden met lesfiches die een voorbereiding en nabespreking bevatten.

Getuigen onderweg wil leerlingen de impact van een verkeersongeval tonen. Dit om hun keuzes in het verkeer te beïnvloeden. We focussen ons op de derde graad secundair onderwijs waardoor we jongeren bereiken die aan de vooravond van hun rijbewijs staan. Een getuigenis stimuleert leerlingen om zich op een veilige manier in het verkeer te begeven. Daarnaast krijgen de leerlingen inzicht over het leven met een beperking en welke de gevolgen hiervan kunnen zijn. Ze krijgen ook inzicht op de impact van het verlies van een geliefde.

Live getuigenis om te sensibiliseren voor een veilig verkeer door Getuigen onderweg vzw

Graag een videogetuigenis?

lotte's ervaring

Lotte is 28 jaar als ze in de zomer van 2014 samen met haar vriend Willem op vakantie is in Zuid-Frankrijk. Ze verdedigde net haar masterproef met succes en kijkt uit naar een carrière als veearts. Samen met Willem droomt ze van kinderen.

Het is een onbezorgde reis. Tot een drastische wending het leven van Lotte overhoop gooit. Op de laatste avond van hun vakantie fietsen Lotte en Willem van een restaurant terug naar de camping en worden ze aangereden door een dronken chauffeur.

Willem overleeft het ongeval niet en Lotte moet haar leven opnieuw uitvinden.

In deze videogetuigenis vertelt Lotte samen met haar ouders en beste vriendin haar aangrijpende ervaring. In Lotte’s relaas komen de verschillende gevolgen van een verkeersongeval aan bod. De videogetuigenis zet aan om met je leerlingen stil te staan bij de vele gevolgen van onverantwoord gedrag op de weg en hen zo te sensibiliseren voor een veiliger gedrag in het verkeer. De video kan je voorbereiden en bespreken in de klas aan de hand van het lesmateriaal dat we je digitaal doorsturen.

Verloop

Vooraf aan de video
Voorbereiding
De leerkracht bereidt de videogetuigenis voor aan de hand van de fiche ‘voorbereiding videogetuigenis’ een verkeersongeval.
Vooraf aan de video
Duur: 100 min
Getuigenis + nabespreking
De leerlingen kijken samen naar de videogetuigenis en houden een nabespreking. Wat bleef de leerlingen het meeste bij?
Duur: 100 min
Aansluitend of enkele dagen na de video
Reflectie eigen gedrag
Met dit extra lesmateriaal kan je de leerlingen laten reflecteren over hun eigen gedrag of hen bewust maken van de vele oorzaken die tot een ongeval kunnen leiden.
Aansluitend of enkele dagen na de video

graag extra lesmateriaal?

iets voor jou?

middelbare scholen

Vraag een getuigenis aan als
middelbare school.

bedrijven / organisaties

Vraag een getuigenis aan als
bedrijf of organisatie.

Getuigen

Word getuige en deel jouw
ervaring.

buddy's

Word buddy voor een getuige.

ervaringen

quote e1651152909732
quote 1

onze partners